İçeriğe geç

Dıhk Ne Demek Osmanlıca

Dıhk ne demek?

Dıhk-âver (ﺿﺤﻚ ﺁﻭﺭ) birl. sf. (Farsça āver “getiren” ile) Güldüren, güldüren kimse.

Dekayık ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi Dukak (C.: Dekâyık) İnce nesne.

Dehen Osmanlıca ne demek?

dehen – İngilizce sözlük. Farsça ve Orta Farsçadaki dahan دهان ordahan دهن “ağız” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Osmanlıca’da dem ne demek?

(ﺩﻣﺎﺩﻡ) sıfat. (Farsça dem “zaman” ve elif -ā’nin dem-ā-dem ile güçlendirilmesi) Her zaman, her zaman, her an: Demâdem tab’-ı sâf’in mazhar-ı şevk-i cedîd (Fıtnat Hanım).

Dikik ne demek?

sıf. (dik-i-k) Dik, dik duran: Kulakları dik, gözleri ileriye doğru bakan, sanki dışarıdaki acılarla karşı karşıya olan (Ahmet Râsim).

Dımışk ne demek?

Geçmişte, bugünün aksine, Şam daha büyük bir coğrafyanın adıydı. Suriye’nin şu anki başkenti olan Şam şehri, daha çok Şam (Dimashk, Dimyshk) olarak biliniyordu.

Osmanlıca damat ne demek?

Osmanlı İmparatorluğu’nda damat kavramı, padişahların kızları, kız kardeşleri veya kızlarıyla evlenerek Osmanlı hanedanına yakınlaşan erkeklere damat paşa denirdi. Damat paşalar başlangıçta damat, 16. yüzyılda damat ve daha sonra damat (damad-ı hazreti) olarak adlandırıldı.

Sebeb-i Tahrir ne demek?

Bu, Osmanlı diplomasisinde kullanılırdı ve kısaca vasiyet olarak da adlandırılır. Bu bölümde ele alınan Padişah belgelerinin sonuncusu “Sebeb-i Tahrir Kararnamesi”dir. Kararnameler ve belgeler gibi bunlar da Padişahın imzasını taşır ve maliye bölümünde düzenlenir. Yazar ayrıca tarih boyunca bu noktaların hepsinde meydana gelen değişikliklere de işaret eder.

Dük ne demek Osmanlıca?

Dük (Fransızca: duc [dyk]) veya duka (İtalyanca: duca [ˈduka]; Osmanlıca: دوقه dûḳa), geleneksel olarak monarşi ile yönetilen Avrupa ülkelerinde imparator, kral ve prens unvanlarından sonra gelen bir asalet ve egemenlik unvanıdır.

Düven ne demek Osmanlıca?

Düve veya dübel, harman sırasında ekin tanelerini (buğday, arpa, yulaf vb.) saplarından ayırmaya yarayan, tabanı keskin çakmak taşları bulunan, hayvanlar tarafından çekilen kızak biçiminde bir araçtır.

Hû ne demek Osmanlıca?

Hu (Arapça هو), “O” anlamına gelen bir Arapça terimdir. Tasavvuf edebiyatında, genellikle Allah’a atıfta bulunmak için kullanılır.

Dizar ne demek Osmanlıca?

Dizdarlar (“kale muhafızları” Farsçada) Osmanlı İmparatorluğu’nda kalelerin idaresinden sorumlu komutanlardı. Kalenin dış tehlikelerden korunması ve kalenin iç düzeni müdürün sorumluluğundaydı. Beylerbeyi, Sancakbeyi ve Kadılar dizdarları görevden alma yetkisine sahipti.

Hemdem ne demek?

Hemdem Meyhanesi | Ne demekmiş bu? Osmanlı Türkçesi ile yazılmış: hem-dem. Birlikte yaşayan, arkadaş.

Umde ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi [1] (‘) Prensip, ilke, temel fikir. [2] Dostluk. Güvenilebilecek yer veya kişi. [3] Aşiret veya aşirete saygılı ve sadık olan kimse.

Osmanlıca dide ne demek?

Dilimizde sıkça kullanılan bir kelime olan Dide, Farsçadan gelir ve Farsçadan Türkçeye geçen kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre dide kelimesinin anlamı “göz” olarak verilmiştir. Göz kelimesiyle aynı anlamı taşıyan dide kelimesi eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Dahık ne demek?

(ﺿﺎﺣﻚ) Sıf. (ar. ḍāḥik, ḍiḥk “gülmek” kelimesinden) Gülmek, gülmek: İnsan, deha ve bilgi sahibi bir hayvandır (Cenap Şahâbeddin).

Dıdık ne anlama gelir?

[1] Kazın. En küçük ayrıntıyı bile çözün.

Dıbık gibi ne demek?

(dıbık dıbık) Yapışkan şeyler için söylenir… Ortaokuldayken, önümdeki masaya Fanta döken arkadaşımın, durumun ne kadar sinir bozucu olduğunu ifade etmek için küfür etmeden hemen önce küfür etmesiyle yerel kullanıma giren bir sıfattır.

Dakik olmak ne demek?

Dilimize Arapçadan giren punctual kelimesi, carefulness kelimesinden türemiştir. Attentiveness, bir işi temiz ve orta düzeyde yapmak anlamına gelirken, punctuality, zamana dikkat eden kişi anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir