Danışmanlık vergiye tabi mi?
Serbest meslek faaliyeti bir işveren için yürütülüyorsa ve bir hizmet sözleşmesi çerçevesinde bir işyerine bağlıysa, danışmanlık hizmetinden elde edilen gelir ücret geliri sayılır. Bu durumda elde edilen gelir ücret geliri olarak vergilendirilmelidir.
Şirketi olmayan birine fatura kesilir mi?
İşletme sahibi olmayan serbest meslek sahipleri tarafından düzenlenebilen SMM, iki ayrı nüsha halinde düzenlenir. Düzenlenen faturanın aslı müşteriye verilir, nüshası faturayı düzenleyen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her toplandığında ve müşteriye iletildiğinde uygun şekilde doldurulmalıdır.
Danışmanlık tevkifat kimlere uygulanır?
Hukuki danışmanlık hizmetleri stopaj vergisine tabidir. Avukatlarla yapılan sözleşme, hukuki ve danışmanlık hizmetlerinin bir kombinasyonunu içeriyorsa, bu iki unsur ayrı ayrı tahsil edilmediği sürece, toplam sözleşme bedeli üzerinden stopaj vergisi alınır.
Bir şahıs fatura kesebilir mi?
Şahıs şirketleri “fatura” veya “serbest meslek makbuzu” düzenler. “Makbuz” düzenleyen herkes “serbest çalışan” olmalıdır.
Danışmanlık serbest meslek midir?
Proje ve danışmanlık hizmeti kendi adınıza ve kendi sorumluluğunuzda kendi hesabınıza yapılıyorsa elde ettiğiniz gelir serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecektir.
Danışmanlık ücreti KDV ne kadar?
Konu: Eğitim danışmanlık hizmetlerinde KDV oranı Buna göre, ilgili BKK ekinin (I) ve (II) numaralı listelerinde yer almayan danışmanlık hizmetlerinden %18 oranında KDV alınacaktır.
Kimlere temel fatura kesilir?
Temel fatura kimlere düzenlenir? Sadece elektronik fatura mükellefi olan kullanıcılara ve son tüketicilere düzenlenebilir.
Freelance işlerde fatura nasıl kesilir?
Serbest çalışanlar, bir iş kurmadan fatura düzenlemek için gider raporları veya serbest meslek makbuzları (SMM) kullanırlar. Serbest meslek sertifikası, serbest çalışanların ücret aldığının kanıtını sağlar. Serbest meslek sertifikasını fatura veya eşdeğer bir makbuz olarak kabul etmek mümkündür.
Şahsa fatura kesilir mi?
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan anonim şirketler ve limited şirketler, özel şirketleri de kapsar. Bu şekilde, şahıs şirketleri fatura düzenleme hakkına sahiptir. Özel şirketler fatura düzenlerken kağıt fatura veya e-fatura kullanabilirler.
Danışmanlık ücreti tevkifata tabi mi?
“Etüd, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler” bölümünde tanımlanan hizmet kapsamına girdiğinden bu hizmetler (9/10) hükmüne tabidir.
KDV mükellefi olmayan birine tevkifatlı fatura kesilir mi?
Başka bir ifadeyle, KDV’ye tabi olmayan kişilerin yaptıkları alışverişlerde kısmi KDV tevkifatı uygulaması kapsamında tevkifat uygulaması yapılmamaktadır.
Psikologlar yüzde kaç KDV?
Psikologlar için KDV oranı nedir? Psikologlar Sağlık Bakanlığı’ndan lisans alabilirlerse KDV oranı %10 olarak hesaplanır. Sağlık Bakanlığı tarafından lisanslandırılmayan psikolog faaliyetleri danışmanlık alanına girdiğinden KDV oranı %20 olarak hesaplanır.
Hayali fatura nedir?
Sahte belge, gerçek bir işlem olmadan oluşturulmuş ve yasal geçerliliği olmayan bir belgedir. Uygulamada en sık hayali faturalar veya naylon faturalar olarak bulunan bu belgeler, gerçek bir ticari faaliyet veya mal veya hizmet satışı olmadan düzenlenir.
Vergi mükellefi olmayan kişi fatura kesebilir mi?
3. Fatura düzenlemeyen veya almayanlar için.
Kimler fatura kesebilir?
Faturayı kimler düzenleyebilir? Ticari faaliyette bulunan herkes fatura düzenlemek zorundadır. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, geliri basit bir şekilde belirlenen vergi mükellefleri ve hesap tutmak zorunda olan çiftçiler fatura düzenlemek zorundadır.
Danışmanlık ücreti tevkifata tabi mi?
“Etüd, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler” bölümünde tanımlanan hizmet kapsamına girdiğinden bu hizmetler (9/10) hükmüne tabidir.
Özel ders verenler vergiye tabi mi?
Vergi beyanı yükümlülüğü: Sınıf içi eğitim verilirken serbest meslekten elde edilen gelir beyan edilmelidir. Vergi beyanı sunmayan herkes gelecekte cezai yaptırımlarla karşılaşabilir.
Psikologlar vergi öder mi?
Psikologlar serbest meslek sahibi oldukları için çeşitli vergi yükümlülüklerine tabidirler ve gelir vergisi, katma değer vergisi, geçici vergi gibi vergisel yükümlülükleri yerine getirmek zorundadırlar.
Vergiye tabi gelirler nelerdir?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir vergisine tabi gelirler; ticari faaliyetlerden elde edilen gelir, tarımdan elde edilen gelir, ücret, serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen gelir, gayrimenkul yatırımlarından elde edilen gelir, taşınır sermayeden elde edilen gelir ve diğer gelir ve kazançları kapsamaktadır.